Att arrangera ett eget musikevent

Att arrangera ett eget musikevent är fullt möjligt. Många kanske avskräcks från ett sådant åtagande eftersom de tror att det kommer att innebära mycket jobb och stora utgifter. Så behöver det inte alls vara. Ett musikevent kan vara allt från ett musikquiz till en kväll där det egna bandet spelar för vänner, familj och bekanta.

Ett musikquiz kan enkelt arrangeras hemma hos någon och kan gärna kombineras med ett annat event – förslagsvis en födelsedagsfest eller kräftskiva. Det blir till ett roligt inslag och passar de musikintresserade såväl som tävlingsmänniskorna. Ska ett band spela eller en DJ hyras in bör man dock boka en lokal som är anpassade för musikframföranden. Det kan vara det lokala Folkets hus – det måste inte vara den hippaste klubben i stan. Var dock noga med att hyra en lokal som är tillräckligt stor för att rymma alla tilltänkta gäster. Alltför många människor i en lokal utgör en allvarlig säkerhetsrisk om något skulle hända, exempelvis vid brand. Högtalaranläggning och mixerbord bör naturligtvis också finnas.

Mat är en självklar del av varje framgångsrikt musikevent. Välj gärna mat som passar det tema kvällen går efter; exempelvis hamburgare om du ordnat ett hyllningsevent till Elvis. Eller öl och revbensspjäll till countrykvällen. Plockmat passar bättre till ett musikframträdanden, medan en meny med musiktema kan vara ett kul inslag på ett musikquiz. Kronan på verket blir en tårta dekorerad med ett musiktema (kanske med marsipanfigurer som föreställer Elvis?). Unika tårtdekorationer är enkla att beställa hem om du inte känner att du är någon konstnärsbegåvning. De flesta människor älskar musik, även om vad de älskar kan skilja sig åt väsentligt. Det behöver dock inte vara ett hinder. Ju fler musiksmaker som finns representerade på eventet, desto större är chansen att alla upptäcker något nytt. Ett tips är att en spellista för kvällen skapas till vilken alla får bidra med mellan 5-10 låtar (beroende på hur många som kommer och hur lång kvällen blir) via Spotify. Dödsmetall blandas med eurodisco och alla får prova på något nytt!